Spørsmål & Funfacts

Vekt

Hvorfor er det ulik vekt på Nugatti Air, Max og Original?

De ulike variantene inneholder ulike ingredienser. Air veier mye mindre enn de andre variantene fordi vi har pisket inn luft for å gjøre den lett og luftig. Derav navnet 🙂

Hvor er det Nugatti produseres?

På Sunda-fabrikken som ligger på Tveita i Oslo.

Palmeolje & miljø

Er det palmeolje i produktene?

Nei, Nugatti er helt fri for palmeolje. Det har vi vært siden 2012.Vi var det første sjokoladepålegget som ble fritt for palmeolje og siden har mange andre fulgt etter. Det finnes de som mener vi av smaksgrunner burde fortsatt med palmeolje, men vi mener at det finnes viktigere ting i verden enn sjokoladepålegg. Som for eksempel regnskogen.

Ingredienser

Inneholder Nugatti e-stoffer?

Ja, en kjent og velprøvd stabilisator laget av raps (E471). Vi måtte legge til en stabilisator da vi gikk over fra palmeolje til solsikkeolje pga solsikkeoljen er så flytende at produktet skiller seg dersom man ikke tilsetter en stabilisator.

Er solsikkeoljen i Nugatti genmodifisert?

I Nugatti bruker vi ikke råvarer som kommer fra genmodifiserte organismer/planter/dyr etc. Vi bruker kun GMO-frie råvarer i Nugatti og det skulle bare mangle.

Hvor kommer solsikkeoljen i Nugatti fra?

Råvarene kommer fra landene i EU.

Er det animalsk fett i Nugatti?

Nugatti inneholder kun vegetabilsk fett fra solsikkeoljen og melkefett fra melken vi bruker i produktet.

Visste du at to skiver med Nugatti Original har mindre sukker enn en vanlig yoghurt med müsli?

nugattiskiver
x 10
0
2
4
6
8
10
12
14
16
18
20
yoghurt
x 15
0
2
4
6
8
10
12
14
16
18
20

Nugatti & Baking

Kan man bruke Nugatti i baking og desserter?

Kan man bruke Nugatti i baking og desserter?
Nugatti passer perfekt til å brukes i både baking og desserter. Siden Nugatti har en smøremyk konsistens kan man lett smøre Nugatti ut på en bolledeig eller blande Nugatti med andre ingredienser i en kake eller dessert. Vi har samlet masse fristende oppskrifter inne på nettsiden vår, så du kan følge denne linken for å bli inspirert til å bruke Nugatti til noe annet enn bare på brødskiva

Hvilken Nugattivariant er best å bake med?

Dersom du skal smøre Nugattien utover en deig eller kake er Nugatti Air sin luftige konsistens perfekt å jobbe med. Nugatti Original kan også helt fint brukes, men da kan det være lurt å varme den litt opp slik at den blir enda mer smøremyk. Nugatti Original passer perfekt når du skal blande den med andre ingredienser, som for eksempel i et kakefyll eller som kjerne i boller og kjeks.

Nugatti & sukker

Hvor mange sukkerbiter inneholder en boks Nugatti?

En boks Nugatti inneholder 164 sukkerbiter. Det er mange sukkerbiter, men så er også en boks er 500g sjokoladepålegg, noe som tilsvarer mer enn 30 brødskiver per boks. Den anbefalte porsjonsstørrelsen er 15g, det vil si ca. 2 teskjeer sukker per brødskive. Det er omtrent det samme som mange har i en kopp te eller på grøten sin. Å unne seg brødskive med Nugatti i ny og ne går helt fint med et ellers balansert kosthold. Spis Nugatti med måte, når du vil kose deg litt ekstra.

Er ikke Nugatti forferdelig usunt?

Nugatti er definitivt ikke quinoa. Det er heller ikke grønnkål, men det er veldig, veldig godt. Nugatti kan være en del av et ellers balansert kosthold og passer når du vil kose deg litt ekstra med noe godt.

Hvordan kan Nugatti Max inneholde 40% mindre sukker? Inneholder den kunstig søtning?

Vi har erstattet mye av sukkeret med kostfiber, mer kakao og hasselnøtter, samt mer melkepulver. Max inneholder ikke kunstig søtning.

Hva synes Nugatti om Nugattimannen?

Tro det eller ei, men dette inception-aktige spørsmålet har vi fått mange ganger. Det er kanskje ikke så rart, ettersom Nugattimannen ble kjent gjennom det populære programmet «Hellstrøm rydder opp hjemme» på TV3. Kona hadde sett seg nødt til å melde ham på fordi han spiste Nugatti til absolutt alle måltider. Smart kone.

Gamle matvaner er vonde å vende. Til slutt gikk det så langt at vår kjære kjendiskokk ga ham et ultimatum: Nugattimannen måtte velge mellom Nugatti  og kona si. Heldigvis (naturligvis) valgte Nugattimannen kona si, og lærte seg å like annen mat enn bare Nugatti.

Enden på visa er at Nugattimannen fikk nye matvaner, Norge fikk en time veldig underholdende tv og Nugatti fikk en drøss med spørsmål om hva vi synes om dette.
Takk og pris for at det ikke finnes mange som Nugattimannen. Selv om vi i Nugatti ønsker at folk skal kose seg med pålegget vårt, så mener vi at Nugatti smaker definitivt best når man ikke spiser det alt for ofte. Man må rekke å glede seg litt!

Er du en av dem som kunne spist Nugatti til alle måltider så har vi en god huskeregel her på bruket:

Sulten og tørst – skikkelig middag først!

Her er noen eksempler på skikkelige middager:

Fiskegrateng, ertesuppe, vietnamesiske sommerruller, pasta puttanesca, salat med rødbeter og chevre, kjøttboller, bacalao, chili sin carne, nytrukket torsk og makrell på grillen med ovnsbakte grønnsaker.

Utz kakao

Hva i huleste er UTZ sertifisert kakao?

UTZ sertifisert betyr at vi kjøper kakao fra sertifiserte produsenter som driver ansvarlig kakaoproduksjon. Dette er viktig for oss både med tanke på miljøet og arbeidsforholdene for ansatte på kakaoplantasjene. De fleste Nugatti-produktene er UTZ-sertifisert, med unntak av Nugatti Søtt Salt og Sprøtt og Nugatti Max. UTZ-sertifiseringen er svært viktig for Orkla, og det jobbes med full UTZ-sertifisering også i de to siste Nugatti-produktene.

Oppbevaring

Kan jeg oppbevare Nugatti i kjøleskap?

Nugatti står seg best i romtemperatur, men kan oppbevares i kjøleskap dersom du liker Nugattien din kald. Om du tilfeldigvis har en temperert vinkjeller tror vi den holder seg godt der også, men det har vi ikke prøvd selv enda.

Jeg ser hvite prikker i produktet (når det har vært oppbevart kaldt) Hva er det? Kan jeg spise produktet med de prikkene?

De små prikkene du ser er fett som har stivnet til fettkrystaller, de ”smelter” når produktet står i romtemperatur og du kan trygt spise produktet.

Smak

Nugatti smakte bedre før. Hva har dere gjort?

”Alt var bedre før i tida”, eller hva? Neida, det er sant at Nugatti har endret seg litt. Det er en konsekvens av at vi fjernet palmeoljen fra produktet og erstattet den med en sunnere og mer miljøvennlig solsikkeolje, men mengden sukker, nøtter og kakao er den samme som før endringen.

Nugattivarianter

Hvilke Nugattivarianter finnes i dag?

Original, Air og Max finnes på stort beger.
Zero, Crisp, Melkesjoko og Nøtteknas finnes på mindre beger.

Hvorfor ble Krønsjy (søtt og salt / den gule boksen) borte?

Vi måtte ta Krønsjy ut av butikkene fordi ikke mange nok kjøpte produktet. Vi skulle ønske Krønsjy fortsatt var en del av Nugatti porteføljen, men solgte rett og slett ikke nok av produktet til at vi kunne fortsette å selge det.

Hvorfor er det kommet Nugattivarianter på mindre begre?

Vi ønsket at flere skulle prøve de små variantene og mener at terskelen for å prøve disse blir mindre når man har et litt mindre beger. Og forhåpentligvis fører det til at vi kaster mindre mat også

Hvorfor kom dere med mindre begre, men nesten ikke noen prisforskjell?

Vi ønsket at flere skulle prøve de nye smaksvariantene, derfor byttet vi de over på mindre beger slik at terskelen for å kjøpe en annen variant skulle bli mindre. Vi skulle ønske at det ikke var så stor prisforskjell mellom Nugatti Original og de andre variantene, men det er butikkjedene som setter prisen på produktene i butikk og ikke oss.

Butikker

Hvilke butikker har Nugatti?

Nugatti Original – skal være i alle butikker.

Zero – Coop Mega, Coop Extra, Coop Obs, Rema 1000, Joker, Kiwi, Spar og Meny

Air – Rema 1000, Kiwi, Spar, Ultra, Coop

Max – Rema 1000, Kiwi, Spar, Ultra, Coop

Melkesjokolade – Coop Mega, Coop Obs, Matkroken, Eurospar og Ultra

Crisp – Kiwi, Spar, Meny

Nøtteknas – Coop Mega, Coop Obs, Kiwi, Spar, Meny, Rema,

Viste du at en skive med Nugatti Original har mindre sukker enn en vanlig sjokolademelk?

nugattiskive
x 5
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
sjokomelk (1)
x 8
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nugatti max 40% mindre sukker

Hvorfor smaker ikke Nugatti Max 40% mindre sukker likt som Nugatti Max 33% mindre sukker?

Vi ønsket å redusere sukkermengden ytterligere i Nugatti Max da vi vet at mange bekymrer seg for sukker. Når vi fjernet mer av sukkeret ble smaken litt annerledes, men vi håper at ved å redusere sukkermengden går det fint å spise Nugatti litt oftere.

Hvordan kan Nugatti Max med mindre sukker koste så mye mer enn Originalen? Vil dere ikke at folk skal få i seg mindre sukker?

Det har seg slik at Nugatti Max er ganske mye dyrere å produsere enn Nugatti Original. Det skyldes at sukker er en veldig billig råvare for oss, mens kakao, melk og hasselnøtter som det er mer i Nugatti Max er dyrere for oss å kjøpe. Vi skulle ønske at prisen på disse to variantene lå litt nærmere hverandre, men akkurat prisen ut av butikk kontrollerer ikke vi.

Jeg likte den gamle Nugatti Max 33% mye bedre, kommer den tilbake?

Da vi fjernet mer av sukkeret jobbet vi også med å forbedre smaken. Vi har fått tilbakemeldinger tidligere om at Nugatti Max ikke smaker så godt som den burde og har derfor jobbet med å gjøre den bedre. Smaken er som baken, men vi tror de fleste er fornøyde med de endringene vi har gjort. Nugatti Max med 33% mindre sukker kommer dessverre ikke tilbake på markedet, men vi håper du vil gi den nye Nugatti Max med 40% mindre sukker en sjanse likevel.

Hva har dere erstattet sukkeret i Nugatti Max med når det er 40% mindre sukker?

Vi har hovedsakelig erstattet sukkeret med å optimalisere oppskriften og blant annet tilsette mer melk og kakao.

Er det nå masse kunstige greier som ikke er bra for deg oppi Nugatti Max?

Nei, Nugatti Max inneholder ingen kunstig søtning. Vi har rett og slett tatt ut sukkeret og økt innholdet av melk og kakao. Vi vet at mange forbrukere er skeptiske til kunstig søtning, derfor har vi ikke har brukt noe av dette i Nugatti Max.

Hvorfor er boksen på Nugatti Max blitt rød og ikke hvit?

Vi ønsket å vise at Nugatti Max egentlig er en variant av Originalen, bare med mindre sukker. Det er derfor vi har laget den rød. I tillegg er jo rød en kjempefin farge!

Hvorfor er den nye Nugatti Max blitt så lik Originalen? Jeg synes det er lett å ta feil.

Vi ønsket å vise at Nugatti Max egentlig er en variant av Originalen, bare med mindre sukker, det er derfor den har fått samme rødfarge som Originalen. Nå har vi endret lokket på Originalen til å bli rødt, da vil det være enda enklere å se forskjell på de to variantene. Ellers er det bare å se etter den blå Max skriften som fremdeles skiller variantene fra hverandre.

Hvordan kan dere gjøre en så stor endring uten å spørre forbrukere om de vil ha det først?

Vi jobber alltid med hvordan vi kan gjøre Nugatti bedre. Selv om det var mange som var fornøyd med den gamle Nugatti Maxen, var det også mange som var misfornøyde. Vi prøvde så godt vi kunne å forbedre smaken, samtidig som vi reduserte sukkeret enda mer da vi vet det er viktig for de som kjøper Nugatti Max. Vi er veldig lei oss dersom vi har skuffet deg i vårt forsøk på å bli bedre, men det er vanskelig å tilfredsstille alle på noe som det er så mange meninger om som smak.

Viste du at en skive med Nugatti Original har nesten samme sukkermengde som en skive med vanlig syltetøy?

nugattiskive
x 5
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
syltetoyskive
x 4
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nugatti Zero

Hvorfor smaker ikke Nugatti Zero likt som Originalen?

Vi er stolte over å ha klart å lage en Nugatti uten tilsatt sukker som smaker skikkelig digg sjokoladepålegg. Dette er det første sjokoladepålegget uten tilsatt sukker i norske matvarebutikker og vi har jobbet hardt og lenge for å få dette til. Vi håper at de som velger Zero synes at fordelen med at produktet ikke er tilsatt sukker er så stor at man aksepterer at Nugatti Zero ikke smaker helt som Originalen – men som sagt synes vi den smaker skikkelig digg.

Hvorfor er det ikke færre kalorier i Nugatti Zero når man har fjernet alt tilsatt sukker?

Forbruker har ønsket seg sjokoladepålegg uten tilsatt sukker. Det er forskjell på tomme kalorier fra sukker og kalorier fra kostfiber, solsikkeolje, nøtter, melk og kakao som inneholder viktige næringsstoffer som vitaminer, proteiner og mineraler. Nugatti Zero er valget for den som vil redusere sukkerinntaket sitt eller er bevisst i forhold til inntaket. I tillegg fører inntak av matvarer som inneholder søtstoffer som maltitol, inulin og sukralose til lavere blodsukkerstigning etter inntak, enn om du spiser matvarer med sukker.

Hvorfor har Nugatti Zero mørkere farge enn vanlig Nugatti?

Nugattti Zero inneholder mer kakao enn de andre Nugattivariantene.

Hva er forskjellen på Nugatti Zero og Nugatti Max?

I Nugatti Max har vi redusert andelen tilsatt sukker så mye vi kan uten å tilsette kunstig søtning, vi har bare tilsatt mer av de andre ingrediensene og tilpasset oppskriften. Nugatti Max inneholder derfor fortsatt sukker, men 40% mindre tilsatt sukker enn vanlig sjokoladepålegg.
I Nugatti Zero har vi fjernet alt tilsatt sukker og erstattet det med kostfiber, solsikkeolje, hasselnøtter, melk og kakao, i tillegg til søtning fra en sukkeralkohol og søtstoffet sukralose. Nugatti Zero er derfor helt uten tilsatt sukker.

Kan søtningen i Nugatti Zero virke lakserende?

Produkter som inneholder søtning fra sukkeralkoholer kan virke lakserende hvis produktet inneholder mye sukkeralkoholer eller ved overdrevent inntak. I Nugatti Zero sitt tilfelle er det kun maltitol som kan virke lakserende. Dette er likevel noe vi har tatt høyde for når vi har utviklet produktet, så du må spise overdrevent mye for at Nugatti Zero skal virke lakserende. Anbefalt mengde maltitol er under 100g per dag. 100 g maltitol ville tilsvare >70 skiver á 15 g Zero per dag eller > 3 bokser Nugatti Zero á 325 g per dag.

Hvorfor har dere ikke brukt et naturlig søtningsstoff i Nugatti Zero, som f.eks. Stevia?

Vi har prøvd oss frem med ulike typer søtningsstoff og valgte sukralose og maltitol fordi vi syntes at det ga den beste smaken for Nugatti Zero.

Hva har dere erstattet det tilsatte sukkeret med i Nugatti Zero?

Det tilsatte sukkeret er byttet ut med kostfiber (inulin), solsikkeolje, hasselnøtter, melk og kakao, samt søtstoffene sukralose og maltitol. Maltitol er en sukkeralkohol, som er kjemisk fremstilt av naturlige sukkerarter. Det skjer i en prosess som gjør at den gir mindre kalorier enn vanlig sukker. Sukralose er et kjent søtstoff som gir søtsmak uten å tilføre kalorier. Grunnen til at vi har tilsatt kostfiber er at det sukkeret vi vanligvis tilsetter påvirker konsistensen i tillegg til smaken, så vi har brukt kostfiber for å bevare den gode, smørbare Nugattikonsistensen.

Hvorfor er Nugatti Zero så dyr?

Når vi tar ut alt sukkeret må vi erstatte dette med andre og dyrere råvarer, noe som gjør at det blir dyrere for oss å produsere Nugatti Zero. Vi som leverandør har hverken mulighet eller lov til å påvirke prisene ute i butikken. Vi setter anbefalte priser ut i fra våre priser til handelen, men handelen setter ofte priser helt uavhengig av dette (både lavere og høyere), noe som kan føre til store prisforskjeller mellom de ulike variantene.

Pin-up Nugatti

Hvor får man kjøpt Pin-up Nugatti?

Pin-up Nugatti får man kjøpt i de fleste Coop og Bunnpris butikker. Isen eksisterer kun i 10pk (altså ikke som singelis) og du får kun kjøpt den i dagligvarebutikker og ikke på kiosker og bensinstasjoner.